Kresťania dnes slávia sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov

06.01.2009 Celý región

Bratislava 6.  januára (TASR) - Sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov,  ktorý je jeden z najstarších kresťanských sviatkov,  slávia dnes veriaci na Slovensku i vo svete. 

V katolíckej cirkvi je 6. január prikázaným sviatkom, v kostoloch sa konajú slávnostné omše. Ústrednou témou tohto sviatku je udalosť, keď traja mudrci z Východu prišli do Betlehema pokloniť sa novonarodenému Ježišovi a priniesli mu svoje dary - zlato, kadidlo a myrhu. Troch kráľov - Gašpara, Melichara a Baltazára vedie k malému Ježiškovi svetlo betlehemskej hviezdy. Traja králi sú tradičnými postavami betlehemov a sú tiež témou vianočných a trojkráľových hier. V dnešný sviatok kňazi posväcujú počas omší trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymian. Vo viacerých kostoloch bývajú popoludní alebo večer trojkráľové koncerty alebo betlehemské hry.

Na sviatok Troch kráľov sa v minulosti zvykla konať aj tzv. kňazská koleda, pri ktorej kňazi obchádzali domy a požehnávali príbytky. Kropili ich svätenou vodou, okadili kadidlom a dvere označovali iniciálami troch kráľov - G. M. B. Na mnohých miestach, najmä na vidieku, sa táto tradícia zachovala dodnes.

V minulosti si veriaci 6. januára pripomínali aj krst Ježiša v rieke Jordán. Od roku 1969 sa však táto udalosť slávi osobitne, a to v nedeľu po Zjavení Pána - tento rok 11. januára.

Vianočné obdobie sa nekončí dnešným sviatkom Troch kráľov, ale vešperami sviatku Krstu Pána (11. januára).
 

Vyberte región